Triggerpointtherapie – Fysiotherapie Rob Townsend – Middelburg
Header afbeelding

Fysiotherapie Rob Townsend

Om u nog beter van dienst te zijn, ben ik nu ook bereikbaar via Internet. U kunt op mijn site 24 uur per dag informatie krijgen over mijn praktijk, behandelmethoden (Fysiotherapie, Manuele therapie marsman, Triggerpointtherapie, Fascia-therapie, Dry Needling, Alternatieve geneeswijze), nieuws en nog veel meer.

Triggerpointtherapie

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of chemische stoffen. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op, dit wil dus zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar daar niet altijd last van hoeft te hebben. Dit heeft te maken met actieve triggerpoints (pijnpunten), en latente triggerpoints(slapende, dus niet actieve triggerpoints).

Een voorbeeld hiervan is, iemand heeft een latente triggerpoint in zijn of haar nek zitten, en door een kop staart botsing wordt die latente triggerpoint geactiveerd, en kan of gaat een pijn signaal afgeven naar de daarbij behorende pijn gebieden. Door triggerpoint-therapie, het uitoefenen van druk op die verkrampte plekjes in de spieren, kan pijn worden verlicht en kunnen functies van verzwakte lichaamsdelen weer verbeteren.

Waarom triggerpoint-therapie?

Regelmatig terugkerende hoofdpijn, maar ook nek(met uitstralingspijn in hoofd)-,schouder (met uitstralingspijn in de schoudergordel en arm)- en rugpijn(met uitstralingspijn in het been) zijn lastige ongemakken. Veel mensen hebben hebben zich erbij neergelegd: ze gaan vroeg naar bed, nemen een warm bad of slikken een pijnstiller. Weinigen weten echter dat deze pijnen kunnen worden veroorzaakt door triggerpoints, hypergevoelige plekjes in het spierweefsel. Er zijn tegenwoordig veel mensen met onverklaarbare pijnen, (hiermee wordt bedoeld dat deze mensen, pijn hebben die niet verklaard kunnen worden door artsen, neurologen of andere deskundigen). Dit kan dan te maken hebben met actieve triggerpoints, die in een bepaald deel van het lichaam een uitstralingspijn veroorzaken.
Een makkelijk voorbeeld hiervan is, iemand heeft pijn in zijn hoofd(het uitstralingsgebied).Deze pijn kan veroorzaakt worden door actieve triggerpoints in de schoudergordel of nek. Dit kan dus inhouden, dat de uitstralingspijn niet in het hoofd zelf zit, maar elders.