Shockwave Therapie

Geschiedenis

ESWT ( Extracorporeal Shock Wave Therapy ) is een doorontwikkeling van de technologie die gebruikt wordt bij de niersteenvergruizer
(lithotripsie). Het idee dat met geluidsgolven onder hoge druk de niersteen verpulvert en daardoor de obstructie verwijderd wordt, zou ook gebruikt kunnen worden bij chronische klachten waar calcificaties bij ontstaan zijn, zoals epicondylitis, hielspoor en andere tendovagineuze klachten.
Door verdere onderzoeken en ontwikkelingen is gebleken dat ESWT met lagere doses als bij de niersteenvergruizing heel effectief is. Het kan met aanmerkelijk goedkopere apparatuur als de dure ziekenhuis apparaten, zoals die welke op verschillende internetsites staan, lokaal specifiek uitgevoerd worden. Ze zijn daardoor binnen handbereik gekomen van ons fysiotherapeute.

Werking

De geluidsschok wordt opgewekt in een applicator, die de vorm van een pistool heeft. De akoestische energie ontstaat wanneer een kogel in deze applicator onder hoge druk tegen de niet beweeglijke voorzijde botst. De hoge druk wordt opgewekt in een compressor die verbonden is met de masterpuls, waar de applicator weer aan verbonden is. De kinetische energie veranderd in geluidsenergie en wordt tijdens fysiek contact op de te behandelen plaats aan de patiënten overgebracht. Een beetje ultra – geluidsgel verbeterd de overdracht.

De akoestische golf moet men niet verwarren met een compressietherapie zoals de frictietherapie. Hoewel ESWT vaak vergeleken wordt met frictietherapie is prikkel wezenlijk anders , vanwege de korte pulsduur en hoge intensiteit. Dit is in feite ook het grootste verschil met de ultra – geluid therapie, waarbij de ook nog de akoestische prikkel op een andere manier opgewekt wordt.

De behandeling

In de compressor wordt een druk opgebouwd van 1 tot 4 bar. Deze druk, waarvan de hoogte in de tuner instelbaar is, zorgt voor de snelle voorwaartse beweging van de kogel in de applicator. De frequentie waarmee de kogel heen en weer beweegt en zo de geluidsschok opwekt, is eveneens in de masterpuls instelbaar van 1 Hz tot 15Hz. Aanvullende spierbehandelingen worden gegeven met een grotere kop en bevatten 250 pulsen met een frequentie van 5 Hz onder een druk van 2 bar. De behandelingsinterval bedraagt 5 tot 10 dagen. Het behandelgemiddelde ligt rond de 5 behandelingen, is een beetje afhankelijk van de klacht. Niet zelden zijn 1 tot 2 behandelingen voldoende.
Wel moet er bij gezegd worden dat de behandelingen niet altijd pijnvrij zijn en mijn patiënten adviseer ik dan ook om na een behandeling te koelen met ijs.

Effecten

De patiënten die voor ESWT in aanmerking komen zijn vaak patiënten waar het natuurlijke genezingsproces gestopt is en de patiënt blijft “hangen” in zijn klacht. ESWT geeft dit genezingsproces een nieuwe impuls.
ESWT geeft na 1 a 2 behandelingen een direct voelbare langdurig aanhoudende pijnvermindering. Hierdoor kunnen activiteiten pijnvrij weer uitgevoerd worden en wordt de abnormale zenuwactiviteit en daar bijbehorende pijn sensatie voorkomen, wat weer positieve effecten heeft op de mobiliteit van de patiënt. De spierspanning keert terug naar zijn normale niveau. Net als bij ultra – geluid zorgt ESWT voor een verbeterde doorbloedig en verhoogt het metabolisme. Door het vrijkomen van enzymen wordt ook de fysiologische genezing gestimuleerd.
Door de schokgolven verweken aanwezige calcificaties. Middels echografieën en röntgenfoto’s zijn desintegraties van kalkdepots reeds aantoonbaar gemaakt. Deze worden toegedicht aaan de implosies onder invloed van de shockwave.
Kalk en andere afvalstoffen worden geruimd vanwege verhoogde macrofagen activiteit. Vaak is na een behandeling een vaatverwijding te zien, soms zelfs een haematoom, hetgeen een goede prognose geeft.