Schouder artrose

Slijtage van het schoudergewricht

Foto Slijtage van het schoudergewrichtFoto Slijtage van het schoudergewricht

Schouder artrose is een minder vaak voorkomende vorm van artrose. Het staat in de volksmond bekend als schouder slijtage. Hiermee bedoelt men slijtage van het kraakbeen.

Schouder artrose komt voornamelijk voor bij mensen boven de vijftig jaar.

Beschrijving van de aandoening

Gewrichtsvlakken van botten zijn bekleed met een dun laagje kraakbeen. Zo ook de schouderkop en -kom van het schoudergewricht. Het kraakbeen heeft een schokdempende werking en zorgt voor een optimale glijbaarheid van de afzonderlijke botdelen in het schoudergewricht. Bij schouder artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit. Dit zorgt ervoor dat het schoudergewricht minder soepel loopt en minder ver bewogen kan worden. Verlies van kraakbeen kan leiden tot chronische schouderklachten.

Doordat het kraakbeen weg is, kan er bot-op-bot contact ontstaan in het gewricht. Dit is pijnlijk en maakt het gewricht minder beweeglijk. Het lichaam reageert hierop met osteofytvorming. Dit houdt in dat er abnormale beenderige uitgroeiingen ontstaan aan de randen van het schoudergewricht. Het is een reparatiereactie van het lichaam om de gevolgen van artrose tegen te gaan. Door het gewricht breder te maken wordt de druk over een groter oppervlak verdeeld.

Oorzaak en ontstaanswijze

Doorgaans is de patiënt ouder dan 50 jaar. De klachten ontstaan geleidelijk door ouderdom en slijtage. Met de jaren vermindert de kwaliteit van het kraakbeen en treedt er slijtage op. Dit is een natuurlijk verschijnsel. Vrijwel iedereen boven de 75 jaar heeft artrose in één of meer gewrichten.

Schouderartrose kan ook op jongere leeftijd ontstaan. Het kraakbeen kan bijvoorbeeld door een ongeval beschadigden. Ook kunnen de klachten ontstaan als gevolg van afwijkingen binnen het gewricht. Langdurig letsel aan de pezen of het kraakbeen (bijvoorbeeld na een val) kunnen artrose tot gevolg hebben omdat het kraakbeen dan gedurende langere tijd verkeerd belast wordt.

Klachten en verschijnselen

Mensen met schouder artrose ervaren meestal pijn en stijfheid van het schoudergewricht. Typische verschijnselen zijn:

 • Pijnlijke schouder, met name wanneer er bewogen gaat worden.
 • Start- of ochtendstijfheid. Dit betekent dat de klachten vooral ’s ochtends of na een langere tijd van inactiviteit aanwezig zijn. Men moet even ‘op gang komen’ voordat de klachten weer wat gaan liggen.
 • Crepetaties (een krakend geluid of gevoel in de schouder bij bewegen).
 • Verminderde beweeglijkheid van de schouderbewegingen.
 • Niet alle klachten zijn altijd aanwezig en men kan perioden van veel en weinig klachten doormaken. Het is vaak moeilijk aan te geven waar de pijn aanwezig is.

  Diagnose

  Op de röntgenfoto is de gewrichtsspleet tussen de schouderkop en -kom versmald. Ook de eventuele osteofytvorming is te zien. Röntgenfoto’s worden gemaakt als er na het lichamelijk onderzoek schouderartrose niet uitgesloten kan worden op basis van de klachten en de uitgevoerde testen.

  Behandeling

  Slijtage van kraakbeen is niet terug te draaien. Weg is weg. Wel is het mogelijk het kraakbeen zo gezond mogelijk te houden door regelmatig en gedoseerd te bewegen. Hieronder leggen we uit waarom het belangrijk is in beweging te blijven.

  Kraakbeen werkt als een soort spons. Bij belasting wordt het ingedrukt en worden de afvalstoffen afgevoerd. Wanneer de druk weer losgelaten wordt, zuigt het kraakbeen zich vol met voedingsstoffen. De sponswerking verzorgt op deze manier een ideaal omgevingsklimaat voor het kraakbeen. Dit verklaart ook waarom totale rust juist slecht voor kraakbeen is; de sponswerking wordt dan niet benut met als gevolg een verminderde circulatie van afvalstoffen en voedingsstoffen.

  Onder de begeleiding van een fysiotherapeut kan een oefenprogramma voor de schouder opgesteld worden om de gevolgen van artrose tegen te gaan. Daarnaast worden verschillende technieken toegepast om de schouder voor zover mogelijk beweeglijk en pijnvrij te houden.

  Als conservatieve behandeling geen verbetering geeft, kan operatief ingrijpen overwogen worden. Er zijn een aantal ingrepen mogelijk. Bij ernstig toenemende klachten kan er een kunstschouder (schouderprothese) geplaatst worden. Het plaatsen van een kunstschouder bij schouder artrose heeft echter minder vaak een goed resultaat dan een kunstknie of –heup bij knie- en heupartrose. Daarom zal men in eerste instantie de pijn proberen te verminderen met medicatie.

  Terug naar overzicht