Iliopsoas syndroom

Iliopsoas bursitis / iliopsoas tendinitis

Foto Iliopsoas bursitis / iliopsoas tendinitis

Bij het iliopsoas syndroom zijn de slijmbeurs en/of pees van de iliopsoas spier aangedaan. Dit resulteert in pijn aan de voorzijde van de heup, in de liesregio. Het iliopsoas syndroom wordt regelmatig niet herkend als oorzaak van heuppijn.

De iliopsoas is de spier die het heupgewricht buigt en het bovenbeen naar buiten toe draait. Via de pees hecht de iliopsoas aan op het bot van het bovenbeen (femur). De slijmbeurs die onder de de spier ligt zorgt ervoor dat alles goed over elkaar heen glijdt en er niet teveel wrijving ontstaat. De slijmbeurs is ongeveer 5 tot 7 cm lang en 2 tot 4 cm breed.

Beschrijving van de aandoening

Bij het iliopsoas syndroom is er sprake van een bursitis of tendinitis. Dit betekent dat de slijmbeurs (bursa) of de pees (tendo) ontstoken is. Ze kunnen ook beiden tegelijk ontstoken zijn. Het klachtenbeeld van ilopsoas bursitis is bijna identiek aan het klachtenbeeld van iliopsoas tendinitis. Dit maakt dat ze met recht samen onder het iliopsoas syndroom vallen.

Snapping hip
Een snapping hip wordt vaak geassocieerd met het ilopsoas syndroom. De pees van de iliopsoas verspringt dan plotseling over een uitstekend botpunt van het dijbeen of het bekken. Dit gaat gepaard met een voelbare (en soms hoorbare) ‘knap’. Wanneer de structuren ontstoken zijn geeft de snapping hip een pijnsensatie op het moment van ‘knappen’.

Oorzaak en ontstaanswijze

De 3 belangrijkste oorzaken van iliopsoas bursitis zijn een acuut trauma, overbelasting of reumatoïde artritis. De klachten kunnen onder andere ontstaan bij het tillen van zware voorwerpen met gestrekte heup, (heuvelop) hardlopen, roeien, atletiek en krachttraining. Het wordt vaak gezien bij sportieve mensen.

Klachten en verschijnselen

 • Pijn in de liesregio, aan de voorzijde van de heup.
 • Vaak is er een (pijnlijke) knap in de heup te voelen (snapping hip).
 • Het maximaal buigen van de heup kan pijnlijk zijn.
 • Pijn wordt gevoeld bij activiteiten als; opstaan vanuit zit, sokken of schoenen aandoen, een trap of helling oplopen, hardlopen en schoppen of trappen.
 • De pijn kan soms uitstralen over de voorkant van het bovenbeen naar de knie toe.
 • In rust verminderen de klachten.
 • Tijdens het lopen kan de staplengte van de aangedane zijde verkort zijn, omdat de patiënt mogelijk een pijnlijke strekking in de heup probeert te voorkomen.
 • Behandeling

  De behandeling bestaat uit een oefenprogramma voor de iliopsoas spier. Krachttraining en rekoefeningen spelen hierin een belangrijke rol, en dienen op een verantwoorde manier opgebouwd te worden. De fysiotherapeut helpt hierbij.

  Wanneer de klachten niet overgaan, kan er soms gekozen worden voor een corticosteroïd injectie. In een uitzonderlijk geval kan zelfs tot operatie overgegaan worden, al is succes hierbij niet gegarandeerd.

  Terug naar overzicht